Historiska Dalby – Se nedan vad vi har gjort 2023 och 2022. Just nu planeras 2024

HISTORISKA DALBY 2023

TEATERFÖRESTÄLLNINGEN SVEN MAÐRSTROÐINN ESTRIDSEN

Är du redo för en dramatisk historielektion? Kom då med till en tid då Dalby med sitt gynsamma läge var en viktig handelsplats, ett riktigt maktcentrum. På tronen satt den vilda kungen Sven Maðrstoðinn Estridsen som lät bygga vår berömda Dalby kyrka. I föreställningen om den svårkontrollerade kungen skildras en tid då regionen präglas av intressekonflikter och påtryckningar från såväl Tyskland som England. En rikigt saftig och spännande berättelse!

Biljetter till föreställningen köper du på https://secure.tickster.com/2k5af8u0lllltrv eller i mån av plats, på dörr.

Spelas torsdag 14.30, fredag 14.30, lördag 13.00 & 15.00, söndag 13.00 & 15.00

Föreställningen är c:a 45 minuter lång.

BARNTEATERFÖRESTÄLLNINGEN SIGRID & DRAKEN

Biljetter till föreställningen köper du på https://secure.tickster.com/rvjfghp7ue90j8c eller i mån av plats, på dörr.

Spelas torsdag, fredag och lördag kl. 11.00

Föreställningen är c:a 35 minuter lång.

ÅRETS HISTORISKA DALBY kommer att röra sig i sen-vikingatiden i början av 1000-talet. Men varför? Jo, för att vi vill gå så långt tillbaka vi kan i vår bys historia i år. Dalby var som bekant ett tidigt maktcentrum och viktig handelsort tack vare sitt gynsamma läge. Berättelsen om den danske vikingakungen Sven som lät bygga vår vackra kyrka har vi säkert alla hört en del om. Men vem var han egentligen, vad stod maktstriden om och varför just i Dalby? Det var främst den tyska kyrkan och den engelska kyrkan som stred om makten här i regionen. Mitt i allt detta fanns den svårkontrollerade kung Sven. När Dalby blev biskopssäte med Biskop Egino som förste man på stolen. Samtidigt blev engelsmannen Henrik, biskop av Lund. Bakom honom stod England emedan Egino var tillsatt med hjälp av Hamburg-Bremen. Den försupne Henrik gick dock och dog och Egino blev biskop även i Lund. Detta kan ses som bidragande till att vår kyrka rötter i den tyska och inte i den anglikanska traditionen.

VAD HÄNDER PÅ ÅRETS HISTORISKA DALBY?

Vissa saker återkommer från förra året och vissa är nya. Även detta år kommer det finnas en historisk marknad, dels med lokala producenter av mat och konsthantverk, men även ”knallar” som säljer mer vikingainriktade varor. Vidare får vi musikinslag, bland annat med riksspelmannen Anna Rynefors som specialiserat sig på gamla, nordiska instrument. Vi får även uppleva ”reenactment fighters”, moderna vikingar som med vapen i hand visar hur vikingar slogs till fots. I år blir det dessutom inte bara en utan två teaterföreställningar. ”Sven Maðrstroðinn Estridsen” om kungen som byggde Dalby Kyrka, en vuxen/familjeföreställning, samt ”Sigrid & Draken” en musiksaga för barn.

HISTORISKA DALBY 2022

För den historieintresserade är Historiska Dalby något man inte bör missa. En nyskriven historisk teaterföreställning kommer att spelas, historisk marknad på Tingstorget byggs upp med skådespelare och knallar som det begav sig vid den tid som den historiska pjäsen utspelar sig.

2022 grundades Historiska Veckan, numera Historiska Dalby. Första veckan i augusti gör tingshuskvarteret en tidsresa till svunna tider. Första året landade vi i mitten av 1800-talet med historisk mat- och konsthantverksmarknad, musikaliska inslag med visor och annan tidstypisk musik, historisk meny på Gästis och inte minst föreställningen ”Missgärningar”

Missgärningar var en kärleks- och mordhistoria baserad på Petra Nybergs bok med samma namn. I mitten av 1800-talet utspelade sig en ruskig händelserna som kretsade kring traktens vackraste flicka, Botilla, och den äldre, tjusige Dragon Grahn. Deras förbjudna kärlek ledde till det grymma mordet på Nils Grahns hustru Karna och det hela slutade i häradsrätten i Dalby Tingshus och ledde till inte mindre än 5 dödsdomar. Berättelsen bygger på en sann historia som utspelade sig på plats i Dalby gamla tingshus.